Sałatka makaronowa z rukolą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Rukola dzięki swojemu charakterystycznemu rześkiemu i lekko orzechowemu smakowi zdobywa coraz większą popularność, ale jak przyrządzić z nią proste i jednocześnie sycące danie? Sałatka z makaronu, serka i rukoli jest odpowiednią propozycją przystawki dla gości, jak i szybkiego domowego posiłku.

  • 15 min

Składniki:

  • 150 g makaronu razowego penne
    serek typu Caprese 125 g (pół opakowania)
    świeża rukola (2-3 duże garście)
    duży ząbek czosnku
    szczypka ziół prowansalskich
    oliwa z oliwek
    sok ze świeżo wyciśniętej cytryny (ok. 3 łyżki)
    sól

Sałatka makaronowa z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać chłodną wodą.
  • 2. W międzyczasie na dole miski, w której przygotowujemy potrawę rozdrabniamy serek widelcem, dodajemy sprasowany czosnek, zioła prowansalskie, sól, oliwę oraz sok z cytryny. Prawidłowo przyrządzony serek powinien mieć konsystencję gęstego sosu i wyczuwalną cytrynową nutę.
  • 3. Do miski z rozdrobnionym serkiem dodajemy uprzednio przygotowany makaron oraz umytą rukolę. Mieszamy. Gotowe!

Porady

Aby wzmocnić orzechową nutę rukoli, można dodać ziarna słonecznika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy