Sałatka " MIMOZA"

0 (0 ocen)

  • 30 min

To typowa przekąska kuchni ukraińskiej.Bardzo smaczna.

  • 30 min

Składniki:

  • 40 dag wędzonej makreli
    6 jajek
    20 dag sera żółtego
    1 duza czerwona cebula
    sól,pieprz
    majonez
    peczek szczypiorku

Sałatka " mimoza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozdrabniamy widelcem.Jajka gotujemy na twardo,zalewamy zimna wodą,a nastepnie po kilku minutach obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy i drobno siekamy.Sczypiorek płukamy i siekamy.
  • 2. W okrągłych miseczkach, wcześniej lekko nasmarowanych olejem układamy warstwami składniki:makrela,ser ,cebula,majonez,jajka,szczypiorek(troche zostawiamy na koniec do dekoracji).Całość dobrze ugniatamy,wykładamy na talerzyki do góry dnem.
  • 3. Dekorujemy wierzch i spód dookoła sałatki szczypiorkiem.

Porady

Podajemy pieprz i sól do sałatki.Można też wszystkie składniki ze sobą połaczyc,ja jednak wybrałam taką opcję gdyż sałatka wygląda bardziej apetycznie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy