Sałatka nicejska

0 (0 ocen)

  • 20 min

Moja wariacja na temat sałatki nicejskiej. Sałatka nicejska tradycyjnie była przygotowywana na południu Francji dla rybaków wracajacych z połowów. Oryginalnie sałatkę robi się z grillowanym tuńczykiem, jajkiem, anchois, kaparami, czerwoną cebulą i czarnymi oliwkami, a podstawą jest sałata rzymska.

  • 20 min

Składniki:

  • • mieszanka sałat
    • 6-7 pomidorów suszonych, w oliwie
    • 1 łyżka kaparów
    • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • 1/2 czerwonej cebuli
    • 2 łyżki wymieszanych prażonych ziaren dyni i słonecznika*
    • 1 łyżka prażonych orzeszków pini*
    • 3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych

Sałatka nicejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory kroimy na pół, cebulę w piórka, a jajka na ćwiartki. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Mieszankę sałat wrzucamy do miski, dodajemy cebulę, pomidory i kapary. Na wierzch kładziemy jajka, tuńczyka i posypujemy prażonymi ziarnami i orzeszkami. Na koniec polewamy oliwą z pomidorów. Podajemy z dobrym pieczywem.

Porady

Użyłam gotowej mieszanki prażonych orzeszków i ziaren z Bakallandu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy