Sałatka nie do końca grecka

0 (0 ocen)

  • 25 min

Szybka i kolorowa sałatka.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:

    - pół główki sałaty rzymskiej
    - pół czerwonej cebuli
    - 2 pomidory
    - kilka kostek sera feta
    - kilka czarnych oliwek
    - świeża posiekana natka pietruszki

    Sos

    1/3 szklanki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki octu balsamicznego lub winnego, 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, 2 łyżeczki sproszkowanego parmezanu, odrobina soli, świeżo mielonego pieprzu i cukru do smaku

Sałatka nie do końca grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę kroimy na mniejsze kawałki, cebulę, pomidory i oliwki kroimy w plasterki.

  • 2. Układamy warstwami sałatę, kawałki pomidora, oliwki, cebulę i ser feta.
  • 3. Następnie przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy wszystkie składniki i polewamy sałatę przed podaniem. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, mieszanką ziół włoskich i świeżą natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy