Sałatka Olgi

0 (0 ocen)

  • 15 min

Idealna sałatka na jesienne dni.

  • 15 min

Składniki:

  • Dla 4 osób
    2 ogórek konserwowy
    1 ogórek świeży
    2 papryki(żółta,czerwona)
    1 pomidor paprykowy lub malinowy
    4 duże ziemniaki
    30 dag piersi z kurczaka
    1/2 kapusty pekińskiej
    2 sosy sałatkowe paprykowo-ziołowe Prymat
    6 łyżek oliwy
    szczypta przyprawy do kurczaka pikantna Prymat
    1 łyżeczka soli( do gotowania ziemniaków)

Sałatka olgi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, zalewamy osoloną wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. W tym czasie umyte piersi kroimy w wąskie paseczki oprószamy przyprawą do kurczaka Prymat pikantny i obsmażamy na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, odsączamy z oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Umyte warzywa: pekińską i paprykę kroimy w wąskie paseczki( około 3cm długości i 0,5 cm szerokości). Pomidor i ogórki kroimy na połówki plasterków. Ziemniaki ostudzamy i obieramy, następnie kroimy w plastry ok. 0,4 cm.
    W dużej salaterce układamy składniki warstwowo: pekińska, papryka(czerwona, żółta na przemian), następnie ogóreki konserwowe i ogórek świeży oraz pomidor, później przykrywamy plastrami ziemniaków na których układamy paski piersi. Następnie zalewamy połowa sosu paprykowo-ziołowego przykrywamy drugą częścią kapusty pekińskiej.Dekorujemy pozostałymi składnikami według własnej inwencji i zalewamy resztą sosu.

Komentarze

Podobne przepisy