Sałatka owocowa w czekoladowych rożkach

0 (0 ocen)

Inny sposób na podanie sałatki owocowej - dzieci tak lubią!

Składniki:

  • ROŻKI
    czekolada gorzka 100 gramów

    SAŁATKA OWOCOWA
    kaki 0.5 sztuki
    pomarańcza 0.5 sztuki
    mandarynka 1 sztuka
    kiwi 1 sztuka
    banan 8 plastrów
    winogrona białe 4 sztuki

Sałatka owocowa w czekoladowych rożkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rożki 1. Z papieru do pieczenia wycinamy kółka (lub kwadraty) o średnicy 7-8 cm (lub większe) i zawijamy je w rożki, przy czym zewnętrzną krawędź sklejamy taśmą klejąca.

    Czekoladę topimy na parze bądź w mikrofalówce (1,10 min.). Przy pomocy silikonowego pędzelka pokrywamy wewnętrzne ścianki rożków czekoladą. Odstawiamy je na 10 minut do lodówki i ponownie "malujemy" czekoladą drugą warstwę w rożkach. Chłodzimy rożki godzinę i usuwamy z nich ostrożnie papier do pieczenia.
  • rożki z owocami 2. Owoce myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części - jedynie z pomarańczy wyciskamy sok. Owoce polewamy sokiem pomarańczowym i mieszamy.

    Rożki faszerujemy sałatką owocową i serwujemy. Przechowujemy ewentualnie w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy