Sałatka owocowa z owsianą kruszonką

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i orzeźwiająca przekąska idealna na letnie upały i nie tylko. To także zdrowa alternatywa dla słodyczy.

Składniki:

  • - 200 g masła klarowanego
    - 8 łyżek syropu klonowego
    - 220 g płatków owsianych
    - 3 nektarynki lub brzoskwinie
    - puszka ananasów
    - 2 banany
    - awokado
    - 4 kiwi
    - kawałek arbuza
    - jabłko
    - sok z cytryny
    - listki mięty do dekoracji

Sałatka owocowa z owsianą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy owsianą kruszonkę. W garnku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy syrop klonowy i płatki owsiane. Wszystko mieszamy i chwilkę gotujemy na wolnym ogniu. Następnie masę przekładamy do blaszki (u mnie o wymiarach 15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg, żeby masa podsuszyła się z wierzchu.
  • 2. Owoce kroimy w grubą kostkę. Banany i awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy trochę syropu z ananasów, wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło.
  • 3. Wystudzony placek z płatków owsianych kruszymy i powstałą kruszonką posypujemy schłodzoną sałatkę, delikatnie mieszamy. Dekorujemy listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy