Sałatka owocowa z owsianą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy owsianą kruszonkę. W garnku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy syrop klonowy i płatki owsiane. Wszystko mieszamy i chwilkę gotujemy na wolnym ogniu. Następnie masę przekładamy do blaszki (u mnie o wymiarach 15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg, żeby masa podsuszyła się z wierzchu.
2.Owoce kroimy w grubą kostkę. Banany i awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy trochę syropu z ananasów, wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło.
3.Wystudzony placek z płatków owsianych kruszymy i powstałą kruszonką posypujemy schłodzoną sałatkę, delikatnie mieszamy. Dekorujemy listkami mięty.
Komentarze