Malinowa pychotka pod pierzynką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Mleko zagotować z dodatkiem szczypty soli, 1 łyżki cukru i opakowania cukru waniliowego. Wsypać ryż i gotować około 20 minut, po czym zdjąć garnek z ognia.
• ¼ kostki miękkiego masła utrzeć z 2 łyżkami cukru.
• Żółtka jajek oddzielić od białek i po jednym dodawać do masła, cały czas ucierając.
• Ostudzony ryż połączyć z masą jajeczno-maślaną.
• Białka z 2 jajek ubić z 2 łyżkami cukru i ostrożnie dodać do ryżu.
• Maliny opłukać pod bieżącą wodą.
• Formę żaroodporną wysmarować 1 łyżką masła. Na dno wysypać maliny, a na nie wyłożyć ryż. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
• Pod koniec pieczenia ubić 3 białka z pozostałym cukrem. Pianę wyłożyć na zapieczony ryż. Formę ponownie włożyć do piekarnika i piec do zrumienienia wierzchu.
Komentarze