Zaskakujące połączenie smaków. Słodkie winogrona i kukurydza, kiszony ogórek, majonez i do tego chrzan. Trudno sobie wyobrazić. Ale efekt smaczny wg konsumentów.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
200 g szynki konserwowej
1 słoiczek żółtej marynowanej cebulki ( ok. 100 g netto )
1 mała puszka kukurydzy
200 g twardego koziego sera ( może być żółty ), u mnie Queso Servilleta
1 duże kwaśne jabłko
1 kiszony ogórek
5 jajek
4 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
Pół pęczka natki pietruszki
4 łyżki majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
pieprz
200 g ciemnych bezpestkowych winogron
Sałatka owocowo-warzywna z marynowaną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę pokroiłem w grubsza kostkę. Jajka ugotowałem na twardo, pokroiłem również w kostkę. Podobnie jabłko i kozi ser oraz kiszonego ogórka ( ser oraz ogórka można zetrzeć na tarce o grubych oczkach ). Winogrona opłukałem, osuszyłem, przekroiłem na połówki. Kukurydzę osączyłem z zalewy. Natkę pietruszki drobno posiekałem.
Przygotowałem sos. Jogurt i chrzan wymieszałem w miseczce, dodałem pieprz.
Wszystkie składniki sałatki połączyłem, delikatnie wymieszałem. Schłodziłem w lodówce.
Komentarze