0,5 kg pieczarek
7 jajek
5-6 ogórków kiszonych
średni por
2 cebule
czerwona papryka
słoik selera w zalewie
puszka groszku
20 dag żółtego sera
dwie łyżeczki musztardy
3-4 łyżki majonezu
sól i pieprz
Sałatka pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, umyć, i gotować w lekko posolonej wodzie przez około 20 minut, a następnie odcedzić, przestudzić i pokroić w kostkę.Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Seler odsączyć i odcisnąć i pokroić. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć. Pora oczyścić, umyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać musztardę oraz majonez, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać.
Komentarze