Do tej sałatki wykorzystałam ciekawe zioło - szałwię ananasową. Wygląda jak zwykła szałwia ale listki potarte w palcach uwalniają słodki aromat ananasa ...
Sałatka podwójnie ananasowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuścić klarowane masło, wsypać cukier i zaczekać chwilę aż cukier się rozpuści i zrobi się brązowy (lepiej nie mieszać wtedy karmel zrobi się szybciej), dodać pokrojonego w półplasterki ananasa i gotować przez chwilę aby karmel dokładnie oblepił owoce - uwaga bardzo gorące i może trochę pryskać!. Ananasa wyłożyć na pergamin do wystygnięcia.
W tym czasie ugotować pół piersi z kurczaka (ok. 10 min). Ugotowanego kurczaka pokroić w grube plastry.
Przygotować sos: oliwę z oliwek wymieszać z kremem balsamicznym, solą, pieprzem i pokrojoną w drobniutką kosteczkę papryczką chilli ( uprzednio usunąwszy pestki).
Na talerzu ułożyć "łoże" z rukoli, położyć kurczaka, karmelizowanego ananasa, polać przygotowanym sosem a na koniec posypać winogronami i poszarpanymi listkami świeżej szałwii ananasowej.
Smacznego !!!
Komentarze