Sałatka podwójnie ananasowa

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Do tej sałatki wykorzystałam ciekawe zioło - szałwię ananasową. Wygląda jak zwykła szałwia ale listki potarte w palcach uwalniają słodki aromat ananasa ...

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:


  • - ruccola: 0.5 opakowania
    - pierś z kurczka: 4 plastry
    - ananas świeży w plastrach: 2 plastry
    - winogrona ciemne: 15 sztuk
    - szałwia ananasowa świeża: 1 pęczek
    - papryczka chili czerwona: 1 sztuka
    - masło klarowane: 100 gramów
    - cukier biały kryształ: 5 łyżek
    - oliwa z oliwek Extra Vergin: 30 mililitrów
    - krem balsamiczny: 15 mililitrów
    - sól, pieprz: 1 szczypta

Sałatka podwójnie ananasowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić klarowane masło, wsypać cukier i zaczekać chwilę aż cukier się rozpuści i zrobi się brązowy (lepiej nie mieszać wtedy karmel zrobi się szybciej), dodać pokrojonego w półplasterki ananasa i gotować przez chwilę aby karmel dokładnie oblepił owoce - uwaga bardzo gorące i może trochę pryskać!. Ananasa wyłożyć na pergamin do wystygnięcia.
    W tym czasie ugotować pół piersi z kurczaka (ok. 10 min). Ugotowanego kurczaka pokroić w grube plastry.
    Przygotować sos: oliwę z oliwek wymieszać z kremem balsamicznym, solą, pieprzem i pokrojoną w drobniutką kosteczkę papryczką chilli ( uprzednio usunąwszy pestki).

    Na talerzu ułożyć "łoże" z rukoli, położyć kurczaka, karmelizowanego ananasa, polać przygotowanym sosem a na koniec posypać winogronami i poszarpanymi listkami świeżej szałwii ananasowej.
    Smacznego !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy