Sałatka podwójnie pomidorowa

0 (0 ocen)

Do przyrządzenia tej sałatki użyłam dwóch rodzajów pomidorków - suszonych i z krojonych z puszki.

Składniki:

  • - 250g makaronu typu radiotori ( równie dobrze, mogą być świderki)
    - 1 puszka pomidorów krojonych
    - 1 cukinia
    - 2 średnie cebule
    - 2 -3 ząbki czosnku
    - 4 kiełbaski śląskie
    - pęczek szczypiorku
    - 1 łyżka cząbru
    - sól, pieprz posiekane świeże zioła tymianku, szałwii, bazylii i pietruszki ( mogą być suszone ) do smaku.
    - 1 łyżka oleju do smażenia
    - 125g mozzarelli
    - 200 g suszonych pomidorków koktajlowych ( Żółtych)

Sałatka podwójnie pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Kiełbasę kroimy w kosteczkę lub w ćwierćplasterki. Podsmażamy ją chwilę na rozgrzanym tłuszczu. Po mniej więcej 5 min. dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Wszystko smażymy do zbrązowienia delikatnego cebuli. Dodajemy pomidory i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykrywamy patelnię , zmniejszamy ogień i dusimy do momentu, kiedy zmięknie nam cukinia. Wtedy dodajemy sól, pieprz , posiekany szczypiorek oraz zioła. Dusimy z 5 minut i dodajemy makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy, wyłączamy ogień po czym posypujemy startą mozzarellą - lub pokrojoną w kawałeczki- jak kto woli. Ser rozpuści się pod wpływem temp. reszty składników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy