Nabrałam wielką ochotę na sałatkę grecką. Jednak znając niechęć domowników do oliwek postanowiłam je ominąć w przepisie. Ale i tak wyszła pyszna i równie zdrowa sałateczka do obiadu. Pasuje nie tylko do dań mięsnych ale również z grzankami.
Składniki:
główka sałaty lodowej
kilkanaście pomidorków koktajlowych
duży ogórek
kostka fety
2 łyżki siekanego koperku
1/3 szkl oliwy z oliwek
sos sałatkowy włoski (z bazylią)
Sałatka "prawie" grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos sałatkowy wymieszać z oliwą i przelać do sosjerek.
Sałatę umyć, osuszyć i pokroić. Pomidorki i ogórka umyć. Pomidorki pokroić na połówki, ogórka w półplasterki. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na sałatkę przełożyć do miski i wymieszać. Polać oliwą tuż przed podaniem lub po nałożeniu na talerz.
Komentarze