Sałatka Rozkosz dla podniebienia

0 (0 ocen)

Pierwszy raz jadłam tą sałatkę u mojej cioci. Byłam nią zachwycona. Mogła bym ją jeść codziennie. Po jej zjedzeniu czuję się lekko i zdrowo.

Składniki:

  • Pół małej sałaty lodowej
    1 sałata rzymska baby
    garść rukoli
    10 pomidorków koktajlowych
    pół ogórka
    pół sporego awokado
    kawałek sera brie
    kiełbaski drobiowe
    cebulka dymka
    oliwki zielone i czarne około 10 sztuk
    2 jaja ugotowane na twardo
    łyżka prażonych orzechów piniowych
    świeża bazylia

    sos musztardowy: oliwa z dodatkiem chili i czosnku, musztarda francuska, ocet winny, sól, cukier.

Sałatka rozkosz dla podniebienia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę lodową rwiemy na kawałki, pomidory kroimy na połówki, ogórek kroimy w plasterki, tak samo postępujemy z awokado i serem brie.
  • 2. Kiełbaski kroimy w nieduże kawałki, podsmażamy, jajka gotujemy na twardo.
  • 3. Jajka kroimy na cząstki. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy, wykładamy na dekoracyjny talerz i polewamy przygotowanym sosem musztardowym.

Porady

Ser brie można zastąpić również innym np. pleśniowym lub fetą. Sałatkę polewamy sosem dopiero przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy