Sałatka ryżowa z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ryż gotowany w kurkumie, świeża marchewka z chrzanem i smietaną, jajka przepiórcze, pomidor, awokado oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

  • 25 min

Składniki:

  • ryż 6 łyżek
    kurkuma 1 łyżeczka
    pomidor 1 sztuka
    jajeczka przepiórcze jako "niespodzianka" 2 sztuki
    marchewka 1 sztuka
    chrzan tarty 1 łyżeczka
    śmietana 2 łyżki
    majonez 1 łyżeczka
    awokado 0.5 sztuki
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka
    oliwa z oliwek 1 łyżeczka
    sól i pieprz (do smaku)

Sałatka ryżowa z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryz na sypko z dodatkiem kurkumy. Gotujemy jajeczka przepiórcze, studzimy i obieramy. Pomidora myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
  • 2. Marchewkę obieramy, myjemy i osuszamy. Ścieramy drobniutko na tarce. Mieszamy z chrzanem, majonezem, śmietaną oraz solą i pieprzem. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na małe kawałeczki.
  • 3. Na talerzu wykładamy na środku marchewkę, na niej układamy połowki pomidora (pietką do dołu), a na nich kładziemy jajeczka przepiórcze, które zakrywamy sporą ilością ryżu, posypujemy kawałkami awokado oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Resztę ryżu i awokado układamy wokół marchewki. Polewamy sałatkę delikatnie oliwą z oliwek (może być jakaś aromatyczna).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy