Sałatka ryżowa z soczewicą i ananasem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sałatka którą można się zajadać i nie mieć wyrzutów sumienia. Wykorzystałam paprykę konserwową, soczewice gotowaną na parrze i ananasa oraz ryż trzy kolory. Zrobimy ją bardzo szybko kiedy spodziewamy się gości i nie tylko.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 puszka soczewicy gotowanej na parze
    5 plastrów papryki konserwowej
    1 woreczek ryżu trzy kolory
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1/2 ananasa świeżego
    natka pietruszki
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka jogurtu greckiego
    5 pomidorów suszonych
    sól, pieprz

Sałatka ryżowa z soczewicą i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ryż gotuję zgodnie instrukcją opakowania. Przelewam go zimną wodą i wyjmuję z woreczka do miski. Paprykę kroję w kostkę, tuńczyka odsączam z zalewy, to samo robię z soczewicą. Ananasa obieram, pozbawiam środka i kroję w kostkę. Pomidory suszone kroję na małe kawałki. Przekładam do miski składniki, dodaję natkę pokrojoną, jogurt, majonez, sól, pieprz. Całość mieszam, dekoruję na talerzu natką.

Komentarze

Podobne przepisy