Sałatka śledziowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dla miłośników śledzi dziś proponuje warstwową sałatkę.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 płatów filetów śledziowych marynowanych
    1 por
    1 duża cebula
    puszka kukurydzy konserwowej
    1 czerwona papryka
    4 jajka na twardo
    1 ogórek kiszony
    6 łyżek majonezu
    6 łyżek jogurtu naturalnego
    sól i pieprz do smaku

Sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą część pora kroimy w krążki, zalewamy wrzątkiem i po 30 sekundach odcedzamy.

    Cebulę kroimy w pół księżyce, zalewamy wrzątkiem i po minucie odcedzamy.

    Śledzie kroimy na mniejsze kawałki.

    Paprykę kroimy w kostkę.

    Białka jajek oddzielamy od żółtek. białka ścieramy na grubych oczkach tarki, żółtka chowamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie kruszymy je drobno w rękach.

    Ogórka kroimy w kostkę i mieszamy go z majonezem i jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



    W salaterce układamy kolejno warstwy naszych składników:

    Por, cebula, śledź, 1/2 sosu majonezowego, cebula, papryka,kukurydza, 1/2 sosu majonezowego, białka i żółtka.



    Całość możemy udekorować natką zielonej pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy