Sałatka śledziowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Specjalność kuchni północnej ,łatwa w przygotowaniu.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 400 g buraków
    400 g ziemniaków
    cebula
    2 kwaskowe jabłka
    250 ml rosołu wołowego
    10 filetów matjas
    200 g ogórków konserwowych
    200 g pieczeni cielęcej
    Na sos:
    szklanka śmietany 12%
    łyżka musztardy
    3 łyżki białego octu winnego
    cukier
    sól ,pieprz

Sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki po umyciu włożyłem do piekarnika ( zawinięte w folię aluminiową ) rozgrzanego do 200 stopni na ok. 60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków , im większe tym dłużej trzeba zapiekać. Ziemniaki ugotowałem do miękkości. Obrałem cebulę , drobno posiekałem , zagotowałem ją w bulionie i odstawiłem do wystygnięcia.
    Buraki , ziemniaki obrałem po ostygnięciu i pokroiłem w kostkę. Następnie włożyłem je do miski i zalałem rosołem z cebulą.
    Jabłka pokroiłem w kostkę. Filety śledziowe , pieczeń oraz ogórki konserwowe również pokroiłem w kostkę. Wszystkie składniki wymieszałem z ziemniakami , burakami i jabłkami.
    Śmietanę wymieszałem z musztardą , octem , sola i pieprzem , przyprawiłem szczyptą cukru.
    Sałatkę polałem sosem , wymieszałem i odstawiłem na trzy godziny ( najlepiej na całą noc ).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy