Sałatka śledziowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Sezon na śledzie warto rozpocząć tą sałatką

  • 20 min

Składniki:

  • Baza śledziowa:
    Filety śledziowe płaty
    Olej
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
    Pieprz czarny cały
    Sok z cytryny
    Mleko do namoczenia śledzi

    Składniki do sałatki
    2 cebule,
    3 górki kiszone,
    3 gotowane ziemniaki – w mundurkach,
    Śledzie,
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki gęstego jogurtu
    ½ łyżeczki cukru, sól, pieprz

Sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednego naczynia wlewamy pół na pół mleko z wodą i moczymy w nim śledzie ok. 2h. Następnie płuczemy je w czystej wodzie i kroimy na małe porcje. Do słoiczka wkładamy warstwami śledzie, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Tak przygotowane śledzie podlewamy sokiem z cytryny i olejem. Tak przygotowaną bazę śledziową przechowujemy w lodówce.
  • 2. Cebule kroimy w drobną kostkę, zasalamy i odkładamy by zmiękła. W miseczce przygotowujemy sos: majonez, jogurt, sól, pieprz, sok z cytryny.
  • 3. Posoloną cebulkę odciskamy a ziemniaki, ogórki kroimy na małą kostkę; śledzie na nieduże paski. Wszystko wkładamy do misji, dodajemy sos, mieszamy i doprawiamy, solą, pieprzem, odrobiną cukru, ewentualnie cytryną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy