Sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednego naczynia wlewamy pół na pół mleko z wodą i moczymy w nim śledzie ok. 2h. Następnie płuczemy je w czystej wodzie i kroimy na małe porcje. Do słoiczka wkładamy warstwami śledzie, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Tak przygotowane śledzie podlewamy sokiem z cytryny i olejem. Tak przygotowaną bazę śledziową przechowujemy w lodówce.
2.Cebule kroimy w drobną kostkę, zasalamy i odkładamy by zmiękła. W miseczce przygotowujemy sos: majonez, jogurt, sól, pieprz, sok z cytryny.
3.Posoloną cebulkę odciskamy a ziemniaki, ogórki kroimy na małą kostkę; śledzie na nieduże paski. Wszystko wkładamy do misji, dodajemy sos, mieszamy i doprawiamy, solą, pieprzem, odrobiną cukru, ewentualnie cytryną.
Komentarze