Sałatka śledziowa na zielono

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -5-6 filetów śledziowych (matiasów)
    -1-2 winne jabłka
    -1 cebula
    -puszka groszku
    -1 por
    -mały pojemnik jogurtu naturalnego
    -2 duże łyżki gęstej śmietany
    -sól
    -pieprz

Sałatka śledziowa na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli mamy śledzie solone, musimy je wcześniej namoczyć przez 2-3 godziny. Następnie pokroić je w paseczki lub kostkę (nie drobno). Cebulę pokroić i sparzyć gorącą wodą. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubym tarle lub pokroić w kosteczkę. Por oczyścić, pokroić w półkrążki, posolić, a po chwili odcisnąć nadmiar soku. Groszek z puszki odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć z jogurtem i śmietaną, doprawić do smaku. Udekorować częścią pora.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy