Sałatka śledziowa po afrykańsku

0 (0 ocen)

pychotka

Składniki:

  • 7 śledzi solonych a'la matjas
    2 jabłka
    3 cebule
    6 ogórków konserwowych
    15 dag cukru
    1 szklanka ketchupu
    0,5 szklanki octu
    0,5 szklanki białego wytrawnego wina
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka musztardy
    2 łyżki majonezu
    sól do smaku

Sałatka śledziowa po afrykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczyć 6-8 godzin. Następnie pokroić w cienkie paski. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać i także pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe pokroić na kilka części. Ketchup zmiksować z octem, winem, oliwą, musztardą, majonezem, cukrem i solą. Do śledzi dodać jabłka, cebule, ogórki i starannie wymieszać. Zalać śledzie sosem i ponownie wymieszać. Odstawić, najlepiej na całą noc, do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy