Sałatka śledziowa w bloku śmietanowo –majonezowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealne danie , dekoracyjne i bardzo smaczne. Inny sposób podania popularnego śledzika - właśnie w postaci sałatki. Smakuje wybornie z ciemnym pieczywem. Przepis jest moim pomysłem na danie ze śledziem.

  • 50 min

Składniki:

  • Forma: 25x11 cm
    330 ml śmietany 30%
    3 łyżki kopiaste majonezu kieleckiego
    Do smaku sól i pieprz mielony cytrynowy
    5 łyżeczek żelatyny
    30 dag płatów śledziowych(matiasy) lub 3 duże
    3 ogórki korniszony
    1 cebula biała
    1 cebula czerwona
    Folia spożywcza

Sałatka śledziowa w bloku śmietanowo –majonezowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: płaty śledziowe namoczyć w mleku, następnie przepłukać zimną wodą, osączyć na sitku, pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem na sitku. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Śledzie, wystudzoną cebulę i ogórki wymieszać, doprawić pieprzem i solą do smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać majonez, gęstniejącą żelatynę, wymieszać, następnie dodać śledzie z dodatkami, wymieszać. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę, wyrównać wierzch. Chłodzić, najlepiej przez całą noc, udekorować gałązkami świeżego kopru, podawać z ciemnym pieczywem.

Porady

1.do sałatki można dodać 2-3 marynowane pieczarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy