Sałatka śledziowa z fasolką szparagową i porem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubię sałatki śledziowe w różnych wariantach. W połączeniu z fasolką szparagową powstała smaczna i pożywna sałatka.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gram filetów śledziowych
    100 gram fasolki szparagowej
    1 mały por
    pół puszki groszku
    2 ogórki konserwowe
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego

Sałatka śledziowa z fasolką szparagową i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez minimum 2 godziny. W międzyczasie przynajmniej raz wymieniamy wodę. Następnie odsączamy je i kroimy w paski.

    Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy na kawałki. Pora kroimy w półplasterki, ogórki w kostkę.

    Wrzucamy wszystkie składniki do miski, dodajemy odsączony groszek.

    W osobnej miseczce przygotowujemy sos: mieszamy dokładnie majonez z jogurtem i pieprzem, a następnie dodajemy sos do sałatki i mieszamy

Porady

Podany czas przygotowania nie obejmuje namaczania śledzi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy