ok. 200 g filetów śledziowych a’la Matjas w oleju
5 jajek
70 g ogórków konserwowych
2 zielone cebulki
60 g majonezu
40 g jogurtu naturalnego typu greckiego
sól, pieprz czarny mielony
Sałatka śledziowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
Płaty śledziowe odsączyć z oleju i pokroić w kostkę. (Kroję każdy płat wzdłuż i następnie w poprzek). Przełożyć do miski.
Jajka pokroić w większą kostkę i dodać do śledzi. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki.
Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
Do miski dodać pokrojoną cebulkę, jogurt i majonez. Przyprawić solą i pieprzem. (Ostrożnie z solą, filety są słone). Wymieszać delikatnie.
Schłodzić lub podawać od razu.
Komentarze