sałatka śledziowa z jajkiem

4 (2 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosta do zrobienia i przepyszna

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 200 g filetów śledziowych a’la Matjas w oleju
    5 jajek
    70 g ogórków konserwowych
    2 zielone cebulki
    60 g majonezu
    40 g jogurtu naturalnego typu greckiego
    sól, pieprz czarny mielony

Sałatka śledziowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka śledziowa z jajkiem 1. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
    Płaty śledziowe odsączyć z oleju i pokroić w kostkę. (Kroję każdy płat wzdłuż i następnie w poprzek). Przełożyć do miski.
    Jajka pokroić w większą kostkę i dodać do śledzi. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki.
    Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
    Do miski dodać pokrojoną cebulkę, jogurt i majonez. Przyprawić solą i pieprzem. (Ostrożnie z solą, filety są słone). Wymieszać delikatnie.
    Schłodzić lub podawać od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy