Sałatka szparagowo-ziemniaczana

0 (0 ocen)

Kocham szparagi, a ten przepis pochodzi z ostatniej wyprawy do Niemiec, to Spargel - Kartoffelsalat.

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaczków
    300 g szparagów
    sok z ½ cytryny
    ½ kostki rosołowej
    1 łyżeczka octu winnego
    sól, pieprz i cukier
    1 łyżka oleju

Sałatka szparagowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czyścimy dokładnie ziemniaki i gotujemy je w skórkach, studzimy i przecinamy na pół.
  • 2. Szparagi obieramy i kroimy na 2 cm kawałki.
  • 3. Przygotowujemy zalewę: 125 ml wody, sok z ½ cytryny, kostka rosołowa, olej, sól, pieprz i cukier do smaku. Zagotowujemy i wrzucamy szparagi, gotujemy ok.12 min.
  • 4. Ziemniaczki wrzucamy do dużej miski i dodajemy szparagi z zalewą. Chłodzimy, najlepiej kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy