Sałatka w bakłażanie z dzikim ryżem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bakłażan w roli głównej z dzikim ryżem który jest bardzo zdrowy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 bakłażan
    1 woreczek ryżu dzikiego
    200 g mieszanki warzywa na patelnię z przyprawą orientalną
    6 krewetek mrożonych
    sól, pieprz
    olej rzepakowy
    fiołki
    bazylia, oregano suszone szczypta

Sałatka w bakłażanie z dzikim ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki odmrażam, przekładam do miseczki, dodaję łyżkę oleju, bazylię, oregano, sól, pieprz. Odkładam na godzinę do lodówki w marynacie. Ryż dziki gotuję 30 minut. Bakłażan kroję na pół, wycinam miąższ ze środka. Posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Mieszankę warzyw przesmażam na patelni, dodaję przyprawę orientalną, krewetki i chwilę jeszcze smażę. Warzywa dodaję do ryżu ugotowanego i mieszam. Bakłażana łódki smaruję olejem i grilluję na grillu elektrycznym razem z miąższem który dodaję pokrojony do nadzienia sałatki. Zgrillowane łódki napełniam sałatką ryżową. Podaję z fiołkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy