Sałatka Waldorf w galaretce.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tę słynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce winnej dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 20 dag selera
    1 duże jabłko
    1 garść orzechów włoskich uprażonych
    1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego
    125 ml Martini Dry lub inne wino wytrawne
    375 ml wody
    sok z cytryny
    sos:
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
    sól, pieprz

Sałatka waldorf w galaretce. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka Waldorf 1. Seler zetrzeć na wiórki.
    Jabłko pokroić na 6 części ,a te na trójkąty.
    Seler i jabłko polać sokiem z cytryny.
    Przygotować galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami .
    Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy.
    Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki.
    Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy