Sałatka warstwowa Gyros

0 (0 ocen)

  • 50 min

Na każdym przyjęciu znika jako pierwsza.

  • 50 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
    1/2 kapusty pekińskiej,
    pół ogórka zielonego,
    2 pomidory,
    2 ugotowane jajka,
    1/2 puszki kukurydzy,
    przyprawa gyros,
    ketchup,
    olej
    Sos:
    3 łyżki kwaśnej śmietany,
    2 łyżki majonezu,
    2,3 ząbki czosnku

Sałatka warstwowa gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Smażymy do miękkości, na końcu wsypujemy przyprawę gyros i studzimy.
  • 2. Gotujemy jajka, ogórki kroimy w małe kwadraty a kapustę szatkujemy. Studzimy i obieramy jajka i kroimy tak jak pomidory w ćwiartki.
  • 3. Na dno miski wykładamy mięso potem kapustę pekińską i zalewamy dużą ilością ketchupu. Następnie układamy pokrojony ogórek, na ogórek pomidory i jajka. W międzyczasie robimy sos czosnkowy:
    śmietanę z majonezem mięszamy ze sobą razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 4. Wierzch sałatki polewamy sosem czosnkowym i posypujemy kukurydzą.

Komentarze

Podobne przepisy