Sałatka warstwowa z tuńczykiem

0 (0 ocen)

Smaczna i pożywna sałatka na piątkowy, bezmięsny posiłek

Składniki:

  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    pół puszki kukurydzy
    pół puszki konserwowej fasoli czerwonej
    4 ogórki konserwowe
    pół pęczka drobnego szczypiorku
    pół papryki czerwonej
    sos: 3 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuńczyka, kukurydzę i fasolę osączyć z zlewy (fasolę przepłukać pod zimną wodą). Osuszyć.
  • 2. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, osuszyć. Szczypiorek drobno pokroić. Składniki na sos połączyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem.
  • 3. Sałatkę układać warstwami: ogórek, kukurydza, połowa sosu, tuńczyk, fasola. Polać pozostałym sosem, posypać pokrojoną drobno papryką i szczypiorkiem. Podawać z pieczywem.

Porady

Sałatkę możemy zrobić z podwójnej ilości składników, wówczas będą widoczne warstwy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zaskoczyć gości? Sałatka gyros warstwowa to sprawdzony przepis!

Komentarze

Podobne przepisy