Sałatka warstwowa z zacierką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -1 brokuł
    -1 kalafior
    -5-6 jaj
    -1 puszka kukurydzy
    -1 puszka czerwonej fasoli
    -1 ugotowana marchewka
    -pęczek szczypiorku
    -15 dag zacierki
    -4-5 ogórków konserwowych lub kiszonych
    -10-15 dag sera żółtego
    -sól
    -pieprz
    Sos:
    -duży jogurt naturalny
    -1/4 słoika majonezu
    -sól
    -pieprz

Sałatka warstwowa z zacierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły i kalafiora ugotować, wystudzić i podzielić na małe różyczki. Jajka ugotować pokroić w kostkę. Ogórki i ugotowaną marchew również pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, ser zetrzeć na grubej tarce. Zacierkę ugotować i wystudzić. Fasolę i kukurydze odsączyć. Przygotować sos- wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku. Układanie warstw: brokuły, jajka, ogórki, kalafior, marchewka, zacierka, fasolka, szczypiorek, kukurydza, ser. Sosem polewać co trzecią warstwę lub wg uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy