2 duże płaty z matiesa w oleju
3 duże łyżki buraków
1 średnia cebula
1 średni ziemniak
1 marchewka
2 jajka
1 ogórek kiszony
po kilka pasków papryki czerwonej i żółtej
majonez dobrej jakości
sól
pieprz
1 łyżka oleju
Sałatka warstwowa ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaka i marchewkę umyć i ugotować w łupinkach.
wystudzić i zetrzeć na jarzynowej tarce.
Jajka ugotować na twardo.Obrać i starkować na drobnych oczkach jarzynowej tarki.
2.Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę.
Buraki odsączyć dokładnie z soku (użyłam starkowanych ze słoika).
Śledzia pokroić w kostkę.
Ogórka pokroić w drobną kostkę.
3.Na dnie salaterki ułożyć warstwę krajanki śledziowej, następne warstwy to ziemniaki i cebula. Cebulę popieprzyć i polać oliwą.
Na to ułożyłam marchewkę i paprykę a na to ogórki.Na ogórki położyłam sporo majonezu.Teraz położyłam buraczki, obficie posypałam je jajkiem.
Komentarze