Sałatka warzywna

0 (0 ocen)

  • Średni

Zawsze staram się możliwie jak najwięcej warzyw "zatrzymać" na zimę.

  • Średni

Składniki:

  • - kwaśne jabłka: 1 kilogram
    - ogórki: 1 kilogram
    - marchewki: 1 kilogram
    - twarde pomidory: 1 kilogram
    - cebula: 1 kilogram
    - Czerwona papryka: 2 sztuki

    - Zalewa: 1 sztuka
    - ocet 10 %: 0.5 szklanki
    - Liscie laurowe: 5 sztuk
    - ziarna ziela angielskiego: 5 sztuk
    - cukier: 2 łyżki
    - sól: 4 łyżki

Sałatka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki i marchew obrać, pokroić w plasterki. Jabłka i cebule także obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory i paprykę pokroić w kosteczkę. Składniki zalewy zagotować. Warzywa przełożyć do dużego garnka, zalać gorącą zlewą i gotować na małym ogniu ok. 13 min. Sałatkę ponakładać do słoików. Pasteryzować 20 min.

Komentarze

Podobne przepisy