Sałatka wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki,marchew,pietruszkę i seler dokładnie myjemy (nie obieramy i nie kroimy),wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości.Jak warzywa lekko ostygną obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę,jabłko,ogórki i jajka również kroimy w kostkę i dodajemy do ostudzonych,pokrojonych warzyw.
Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do pokrojonych składników,dodajemy sól i pieprz i dobrze mieszamy.Na koniec dodajemy majonez i mieszamy.Gotową sałatkę przekładamy do salaterki i na wierzchu smarujemy ją majonezem i przystrajamy według uznania.
Porady
Należy pamiętać,żeby warzywa nie były zbyt cienko pokrojone,ponieważ podczas mieszania mogą się rozwalić.
Do sałatki można dodać również czerwoną fasole z puszki.
Komentarze