Sałatka wiosenna z jajkiem na miękko

0 (0 ocen)

  • 15 min

Lekka, orzeźwiająca sałatka z jajkiem na miękko i kiełkami brokuła.

  • 15 min

Składniki:

  • 2-3 jajka ugotowane na miękko
    garść kiełków brokuła
    kilka czarnych oliwek
    ogórek
    kilka pomidorków koktajlowych
    czerwona papryka
    roszponka
    sok z połowy limonki lub cytryny
    olej lniany
    sól morska
    pieprz kolorowy
    miód
    szczypiorek

Sałatka wiosenna z jajkiem na miękko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roszponkę myjemy, przekładamy do salaterki, paprykę kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół, ogórka w plasterki. Oliwki dodajemy w całości. Na wierzch kładziemy ugotowane jajka przekrojone na pół lub w ćwiartki, posypujemy kiełkami.
  • 2. Olej ubijamy z miodem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy