Sałatka włoska

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Włoska sałatka, 3 składnikowa – do wykonania o każdej porze roku. Szybkie wykonanie, pięknie się prezentuje na stole. Smaku tej sałatki dodają czarne pomidorki koktajlowe. Są lekko kwaskowe.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 oliwek zielonych
    10 oliwek czarnych
    1 opakowanie serka mozzarella – małe kulki – 145 g
    5 pomidorków czarnych
    6 pomidorków – małych, mogą być koktajlowe
    Listki świeżej bazylii
    Sos sałatkowy typu włoskiego

Sałatka włoska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kulki osączyć na sitku, oliwki osączone przekroić na połówki. Listki bazylii opłukać, delikatnie osuszyć. Pomidorki opłukać, osuszyć, pokroić na ćwiartki i ósemki. Kulki serka pokroić na ćwiartki. Na talerzu ułożyć składniki sałatki, udekorować listkami bazylii, polać sosem sałatkowym(proszek sosu wymieszać z 2 łyżkami oleju roślinnego i 2 łyżkami wody) na około 10 minut przed spożyciem.

Porady

1. do sałatki można dodać kilka krążków czerwonej cebuli.

Komentarze

Podobne przepisy