Szybka oraz prosta w przygotowaniu sałatka, a do tego pyszna, soczysta i kolorowa. Jest idealna na upalne dni. Świetnie sprawdzi się jako pożywna przekąska, drugie śniadanie do pracy lub na grilla.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- 1/2 małego arbuza
- 2 pomarańcze
- 180 g sera feta
- 100 g liści roszponki
- 80 g grillowanych oliwek*
Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oliwę z oliwek, ocet winny i miód wlewamy do niewielkiego słoiczka, dodajemy po szczypcie soli oraz pierzu, zakręcamy i energicznie mieszamy. Miąższ arbuza pozbawiamy pestek i kroimy go w kostkę. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki. W salaterkach lub na talerzach układamy liście roszponki, a na nich grillowane oliwki, kawałki arbuza, pomarańczy oraz sera feta. Wszystko polewamy sosem vinegret i gotowe! :)
Komentarze