Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybka oraz prosta w przygotowaniu sałatka, a do tego pyszna, soczysta i kolorowa. Jest idealna na upalne dni. Świetnie sprawdzi się jako pożywna przekąska, drugie śniadanie do pracy lub na grilla.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1/2 małego arbuza
    - 2 pomarańcze
    - 180 g sera feta
    - 100 g liści roszponki
    - 80 g grillowanych oliwek*

    VINEGRET:
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżka octu winnego
    - 1 łyżeczka miodu
    - szczypta soli
    - szczypta pieprzu

    * U mnie na ostro - nadziewane papryką Jalapeno

Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę z oliwek, ocet winny i miód wlewamy do niewielkiego słoiczka, dodajemy po szczypcie soli oraz pierzu, zakręcamy i energicznie mieszamy. Miąższ arbuza pozbawiamy pestek i kroimy go w kostkę. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki. W salaterkach lub na talerzach układamy liście roszponki, a na nich grillowane oliwki, kawałki arbuza, pomarańczy oraz sera feta. Wszystko polewamy sosem vinegret i gotowe! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy