Sałatka z awokado, mango i mozarelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Awokado przekroić na pół, pociąć w kostkę około 1 cm i natychmiast pokropić sokiem z limonki. Posolić, popieprzyć.
2. Mozarellę również pokroić w kostki 1 centymetrowe. Mango obrać ze skórki i również pokroić w kostkę takiej samej wielkości.
3. Sok z pomarańczy podgrzać w rondelku. Wyłączyć gaz i dodać sól, pieprz, oliwę, miód i sok z limonki. Wymieszać.
4. Jeśli chcemy zrobić wieżyczkę, stawiamy metalowy pierścień: na talerzu. Kładziemy kostki awokado jako pierwszą warstwę. Następnie mozarellę i mango. Lekko dociskamy i polewamy dressingiem. Sałatkę możemy na chwilę wstawić do lodówki, następnie ostrożnie zdjąć pierścień.
Porady
Przed podaniem sałatkę można udekorować rukolą, orzeszkami piniowymi lub pociętym szczypiorkiem.
Komentarze