Boczniaki są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z czerwoną papryką i kalafiorem tworzą nie tylko smaczną ale i zdrową sałatę.
25 min
Składniki:
boczniaki około 10 szt
½ czerwonej papryki
średni kalafior
krem balsamiczny
natka pietruszki
płatki papryki
sól
cukier
Sałatka z boczniakami i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior myjemy. Dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli łyżeczki cukru na półtwardo.
2.Grzyby myjemy i zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 15 minut.
3.Odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Paprykę myjemy i kroimy w słupki. Warzywa i grzyby układamy na talerzu. Skrapiamy kremem balsamicznym i dekorujemy natka pietruszki.
Komentarze