Sałatka z botwinką

0 (0 ocen)

  • 10 min

Zdrowa, kolorowa letnia sałatka. Świeże, chrupiące warzywa to doskonały pomysł na garść witamin.

  • 10 min

Składniki:

  • pęczek botwinki
    mała sałata masłowa lub lodowa
    średnia kalarepa
    1/2 białej cebuli
    pół pęczka rzodkiewki
    dwie garście pomidorków koktajlowych
    na winegret:
    łyżka płynnego miodu
    łyżka oliwy
    łyżka octu
    sól, pieprz

Sałatka z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Botwinkę kroimy w paski. Sałatę rwiemy na drobniejsze kawałki. pomidorki kroimy na pól, rzodkiewki w ćwiartki, kalarepę i cebulkę w kostkę. Warzywa mieszamy razem, solimy i pieprzymy. Z składników na winegret robimy sos. Polewamy nim warzywa na krótko przed podaniem, żeby sałata zachowała ładny, świeży wygląd.

Komentarze

Podobne przepisy