Sałatka z botwinki i ogórków małosolnych

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Oryginalna sałatka z botwinką i ogórkami małosolnymi. Kolorowa, smaczna i zdrowa :) Podałam ją warstwowo w szklankach bo ładnie wygląda w tak niespotykanych kolorach ale ostatecznie można zrobić ją w misce zachowując warstwy.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 150 g botwinki (same łodygi)
    szczypta kwasku cytrynowego
    sól
    pieprz
    1 płaska łyżka majonezu
    2 jajka
    100 g fety w kostkach
    1-2 ogórki małosolne
    szczypiorek
    koperek

Sałatka z botwinki i ogórków małosolnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę drobno pokroić, wrzucić na niedużą ilość osolonego wrzątku, dodać szczyptę kwasku cytrynowego, gotować ok. 10 minut. Ostudzić, wyłowić łyżką cedzakową. Dodać majonez, ew. sól i pieprz do smaku, wymieszać.
  • 2. Jajka ugotować na twardo, pokroić w niedużą kostkę.
    Fetę pokruszyć.
    Ogórki małosolne pokroić na ćwierć plasterki.
  • 3. Wszystkie składniki układać warstwowo w szklankach: botwinka, jajka, fetę i ogórki małosolne. Ozdobić koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy