Sałatka z buraków i papryki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Robimy ją co roku na zimę, ale zawsze domownicy do zimy ją zjadali. Idealna do niedzielnego obiadu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 kg buraków czerwonych
    4-6 papryk ( ja zawsze dodaję tyle ile chcę)
    1 szklanka octu
    1 szklanka oleju rzepakowego
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki soli
    cebula

Sałatka z buraków i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy na miękko w mundurkach, studzimy, obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
    Ocet, olej, cukier, sól wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującej się zalewy wrzucamy paprykę oraz cebulkę. Gotujemy 15 minut. Potem dodajemy starte buraki i gotujemy razem przez 10 minut. Nakładamy w słoiki na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy