Sałatka z chipsami z boczku i kukurydzą w miodzie na ostro

0 (0 ocen)

Trochę wariacja sałatkowa, ale wyszło bardzo smacznie... Kukurydze na pewno wykorzystam w niejednej sałatce...

Składniki:

  • 1-2 sałaty rzymskie
    pomidorki koktajlowe (około 200g)
    kilka plasterków boczku
    pół puszki kukurydzy
    ser feta około 150 g (pół kostki)
    1-2 łyżki miodu
    pieprz cayene

    sos:
    mały jogurt naturalny (190 g)
    1 łyżka majonezu
    czosnek granulowany
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz

Sałatka z chipsami z boczku i kukurydzą w miodzie na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z boczku zrobić chipsy smażąc je na rumiano na suchej patelni, następnie odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierze.
    Kukurydzę odsączyć z zalewy, następnie na patelni rozgrzać miód i dodać do tego kukurydzę, chwilę podgrzać, dodać pieprz cayenne i ostudzić.
    Sałatę pokroić, pomidorki można przekroić na pół, ser feta kroimy w kostkę.
    Przygotować sos ze wszystkich składników.

    Przed podaniem połączyć składniki: sałata, chipsy z boczku, pomidory, feta, kukurydza i na końcu sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy