2 średnie cukinie
1 kg papryki (kolorowa, czyli czerwona, zielona i żółta)
1/2 kg cebuli
1/2 kg marchewki
3 płaskie łyżki soli
Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 szklanki wody
1 łyżeczka ziaren pieprzu
3 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka ziela angielskiego
kilka liści laurowych
po łyżce oleju na każdy słoik
Sałatka z cukinii i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wcześniej myjemy słoiki i wyparzamy gorąca wodą.
Następnie myjemy warzywa i niektóre obieramy.
Cukinię wydrążamy z ziaren i kroimy w półplasterki.
Paprykę wydrążamy z nasion i kroimy w większą kostkę.
Marchewkę obieramy i szatkujemy w plasterki
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
2.Wszystkie warzywa mieszamy razem w misce z dodatkiem trzech łyżek soli i odstawiamy na pól godziny by zmiękły.
3.Kolejno nakładamy sałatkę do słoików, przy czym staramy się odsączać powstały z warzyw sok.
Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki wlewamy i wsypujemy do garnka, po czym zagotowujemy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z sałatką, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania. Następnie wyjmujemy słoiki i odwracamy do góry dnem. Gotowe :)
Porady
Czas przygotowania podany z czasem obróbki warzyw i pasteryzacją. Z tych proporcji otrzymałam 4 litrowe słoiki sałatki.
Komentarze