Sałatka z cukinii i papryki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna sałatka idealna do obiadu zimowa porą.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    1 kg papryki (kolorowa, czyli czerwona, zielona i żółta)
    1/2 kg cebuli
    1/2 kg marchewki
    3 płaskie łyżki soli

    Zalewa:
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
    3 szklanki wody
    1 łyżeczka ziaren pieprzu
    3 łyżeczki gorczycy
    1 łyżeczka ziela angielskiego
    kilka liści laurowych
    po łyżce oleju na każdy słoik

Sałatka z cukinii i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wcześniej myjemy słoiki i wyparzamy gorąca wodą.
    Następnie myjemy warzywa i niektóre obieramy.

    Cukinię wydrążamy z ziaren i kroimy w półplasterki.
    Paprykę wydrążamy z nasion i kroimy w większą kostkę.
    Marchewkę obieramy i szatkujemy w plasterki
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • 2. Wszystkie warzywa mieszamy razem w misce z dodatkiem trzech łyżek soli i odstawiamy na pól godziny by zmiękły.
  • 3. Kolejno nakładamy sałatkę do słoików, przy czym staramy się odsączać powstały z warzyw sok.
    Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki wlewamy i wsypujemy do garnka, po czym zagotowujemy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z sałatką, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania. Następnie wyjmujemy słoiki i odwracamy do góry dnem. Gotowe :)

Porady

Czas przygotowania podany z czasem obróbki warzyw i pasteryzacją. Z tych proporcji otrzymałam 4 litrowe słoiki sałatki.

Komentarze

Podobne przepisy