Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sałatka znakomicie nadaje się do przygotowania zimą, gdy mamy mniej warzyw dostępnych.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    40-50 dkg czerwonej kapusty
    2 duże jabłka
    Do sosu:
    1 ząbek czosnku
    1 mała cebula
    sól, pieprz, mielony kminek
    1-2 łyżki oleju
    sok z cytryny

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę wypłukać, usunąć głąb i poszatkować. Jabłka umyć, obrać, ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem cytrynowym aby nie sczerniały i dodać do kapusty. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub drobniutko posiekać i połączyć z roztartym czosnkiem i olejem. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem, sokiem z cytryny (ostrożnie skropiliśmy nim już jabłka).
    Otrzymany sos dodać do sałatki.
    Całość wymieszać, przykryć, i schładzać przynajmniej przez godzinę. Połączenie jabłka i kapusty daje niepowtarzalny smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy