Sałatka z czerwonej pekinki

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekka chrupiąca sałatka idealna na kolację lub śniadanie.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • czerwona kapusta pekińska
    pomidor
    awokado
    szalotka
    3-4 plasterki wędzonego schabu
    pietruszka

    sos:
    5 łyżek oleju z krokosza
    2 łyżki musztardy francuskiej
    1-2 łyżeczki miodu
    2 łyżki soku z cytryny
    pieprz
    sól
    łyżeczka maku

Sałatka z czerwonej pekinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pekinkę dzielimy na liście, myjemy, wycinamy zgrubiałe części. Liście rwiemy na małe kawałki.

    Pomidora kroimy w kostkę lub pół plasterki. Awokado kroimy na pół i wydrążamy miąższ za pomocą łyżki, kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy na cienkie plasterki. Schab kroimy w kostkę.

    Warzywa delikatnie mieszamy.

    W słoiczku umieszczamy wszystkie składniki na sos. Słoiczek zakręcamy, potrząsamy, aż wszystkie składniki się połączą. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Posypujemy posiekaną pietruszką. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze

Podobne przepisy