Sałatka z dwóch rodzajów selera

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta sałatka z dwóch rodzajów selera z dressingiem z syropu klonowego.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SAłATKA:
    - seler korzeniowy: 250 gramów
    - seler naciowy, łodyga: 2 sztuki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - suszone żurawiny: 2 łyżki
    - saszetka herbaty Lapsang Souchong: 1 sztuka
    DRESSING:
    - majonez: 100 mililitrów
    - syrop klonowy: 2 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki

Sałatka z dwóch rodzajów selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Saszetkę herbaty mocno zaparzyć w 0,5 szklanki wody. Suszone żurawiny zalać herbatą, odstawić na 2 godziny.
  • 2. Selera korzeniowego obrać i zetrzeć na drobnej tarce, następnie wymieszać z sokiem z cytryny. Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie plasterki.
  • 3. Z majonezu, syropku klonowego i soli przygotować sos.
  • 4. Do miski włożyć startego selera korzeniowego i plasterki selera naciowego. Dodać namoczoną i lekko odciśniętą żurawinę. Zalać sosem i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy