Sałatka z dynią, fetą i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku marynujemy czerwoną cebulę. Wymieszaj ocet z oliwą z oliwek, solą i cukrem. Zalej pokrojoną w piórka cebulę i odstaw na 20-30 min. Ja dodałam dodatkowo czerwonej, ostrej papryki.
2.Pokrój dynię w niewielką kostkę. Wyłóż na blachę, posmaruj olejem i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości w temp. 180 przez 10-15 minut. Uważaj aby nie była za miękka.
3.Winogrono przekrój na pół. Wydłub pestki. Pokrój ser feta na drobną kostkę.
4.Wyłóż na talerz sałatę lub rukolę. Dodaj fetę, winogrono i dynię. Wyłóż na wierzch marynowaną cebulę. Polej resztą marynaty sałatkę. Odstaw na parę minut aby smaki się połączyły.
Komentarze