Sałatka z dynią, fetą i winogronami

0 (0 ocen)

Znalazłam na mojej grządce pierwszą dynię i postanowiłam przygotować zdrową i kolorową sałatkę.

Składniki:

  • 220 g dyni
    100g sera feta
    1 czerwona cebula
    175 g winogrono
    rukola
    liście sałaty

    sos:
    30 ml octu białego winnego
    20 ml oliwy z oliwek
    10 g cukru lub miodu
    sól

Sałatka z dynią, fetą i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku marynujemy czerwoną cebulę. Wymieszaj ocet z oliwą z oliwek, solą i cukrem. Zalej pokrojoną w piórka cebulę i odstaw na 20-30 min. Ja dodałam dodatkowo czerwonej, ostrej papryki.
  • 2. Pokrój dynię w niewielką kostkę. Wyłóż na blachę, posmaruj olejem i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości w temp. 180 przez 10-15 minut. Uważaj aby nie była za miękka.
  • 3. Winogrono przekrój na pół. Wydłub pestki. Pokrój ser feta na drobną kostkę.
  • 4. Wyłóż na talerz sałatę lub rukolę. Dodaj fetę, winogrono i dynię. Wyłóż na wierzch marynowaną cebulę. Polej resztą marynaty sałatkę. Odstaw na parę minut aby smaki się połączyły.

Komentarze

Podobne przepisy