Sałatka z fetą, czerwoną kapustą i pomidorkami cherry

0 (0 ocen)

  • 15 min

Lekka, pyszna i chrupiąca sałatka do przygotowania w parę minut. Grunt, żeby pokroić warzywa, ale wcale nie trzeba ich ładnie układać, ma być niczym lekki bałagan na talerzu ;)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    5-6 pomidorków cherry
    kawałek czerwonej kapusty, drobno posiekanej
    kawałek świeżego ogórka ze skórką
    1/4 czerwonej papryki
    1 łodyga selera naciowego
    1 cebula dymka + szczypior
    kawałek sera feta
    Sos:
    5 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
    5 łyżek oliwy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka delikatnej musztardy (u mnie miodowa)
    szczypta ciemnego cukru
    szczypta soli do smaku

Sałatka z fetą, czerwoną kapustą i pomidorkami cherry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0q71bvn 1. Przygotowanie:
    Wszystkie warzywa kroję drobno - powinny stanowić mniej więcej taki sam procent sałatki. Kroję też ser. Wodę mineralną mieszam z solą i cukrem do ich rozpuszczenia, dodaję musztardę, sok z cytryny i oliwę, mieszam by się połączyły. Pokrojone warzywa wykładam razem z serem, starając się je delikatnie wymieszać - na talerz lub do miseczki, po czym wszystko polewam dokładnie sosem. Sałatki nie mieszam zanadto, by kapusta nie zabarwiła reszty. Od razu podaję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy