Sałatka z figami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 2 osób

Sałatka z figami, awokado, winogronami, gruszką, serem pleśniowym i prażonymi ziarnami.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 1/2 opakowania mixu sałat,
    - mix ziaren (słonecznik, dynia i piniowe),
    - 1 dojrzałe awokado,
    - mała gałązka winogron zielone/fioletowe,
    - ser pleśniowy blue ok. 100 g (lub więcej),
    - 2-3 świeże figi,
    - 1 mniejsza soczysta gruszka.

    Dressing:
    - 1 łyżka octu balsamicznego,
    - 2 łyżki syropu klonowego/miodu,
    - 1 łyżka soku z cytryny,
    - 1 łyżka oliwy z oliwek,
    - sól (do smaku).

Sałatka z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na spód talerza kładziemy mix sałat, figi pokrojone w ćwiartki lub mniejsze części. Gruszkę obieramy ze skórki tak jak awokado. Tniemy w plasterki. Dodajemy winogrona. Na górę kładziemy ser pleśniowy pokrojony w kostkę lub pokruszony. Ziarna prażymy na suchej patelni. Posypujemy górę, polewamy dressingiem. Mieszamy.

    Dressing wszystkie składniki mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy