sałatka z grejpfrutem, pieczonym kurczakiem i dipem na bazie musztardy francuskiej

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zdrowa, intensywna w smaku i piękna jednocześnie.

  • 20 min

Składniki:

  • Dip:
    2 łyżeczki musztardy francuskiej,
    3 łyżki jogurtu naturalnego,
    pół łyżeczki nasion kolendry,
    kilka ziarenek kolorowego pieprzu,
    szczypta suszonego tymianku,
    szczypta soli.
    Sałatka:
    150 g różnych sałat
    (u mnie: endywia escarola, endywia frisee, cykoria radicchio i rukola),
    pół małego camemberta,
    100 g pieczonego kurczaka (u mnie udko),
    pół różowego grejpfruta.

Sałatka z grejpfrutem, pieczonym kurczakiem i dipem na bazie musztardy francuskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. DIP:
    1. Kolendrę, tymianek i pieprz utrzeć w moździerzu.
    2. Do miseczki wlać jogurt. Dodać musztardę i przyprawy.
    3. Wymieszać i schłodzić.
  • 2. Sałatę umyć, osuszyć i podrzeć na kawałki. Ser, kurczaka i grejpfruta oczyścić. Również pokroić na kawałki.
  • 3. Układać warstwami lub wszystko wymieszać. Według uznania. Polać dipem.

Porady

Połączenie może wydawać się dziwne, ale należy pamiętać że musztarda francuska jest dosyć łagodna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy